Welke grondsoorten zijn er voor kunstgras?

Er zijn veel soorten ondergronden waarop kunstgras leggen mogelijk is. Elke soort heeft zijn speciale eigenschappen en werkt net wat anders dan het andere product. Zo zijn er bijvoorbeeld de volgende ondergronden die wij met regelmaat tegenkomen:


  • wit zand
  • brekerzand / metselzand
  • gebroken puin
  • lava
  • stabilisatiemix
  • beton

Op alle soorten ondergrond kan in principe kunstgras gelegd worden. Echter hebben sommige producten de voorkeur en andere weer totaal niet. Hieronder leggen we uit per product waarom het goed werkt of juist niet.


Kunstgras leggen op wit zand

Hier zijn wij niet zo'n voorstander van, kunstgras op wit zand gaat na enkele jaren toch vaak een beetje verzakken. Het is natuurlijk wel een voordelig product wat ook nog eens makkelijk te bewerken is. Maar kwaliteit is toch het belangrijkste voor de lange termijn. Bent u toch van plan om kunstgras op wit zand te leggen, dan adviseren we minimaal een laag van 10 centimeter die zeer goed verdicht wordt met behulp van een trilmachine.


Kunstgras op witzand - Kunstgrashuis


Kunstgras leggen op brekerzand

Voor brekerzand geldt eigenlijk het zelfde als wit zand, dit kan op termijn gaan verzakken. Voordelen tegenover wit zand zijn er wel. Regen wat op het kunstgras terechtkomt komt door de kunstgrasmat in het brekerzand terecht. Brekerzand is wat grover, waardoor het beter waterdoorlatend dan wit zand.


Kunstgras brekerzand - Kunstgrashuis


Kunstgras leggen op lava

Lava is een uitstekend materiaal om te functioneren als ondergond voor kunstgras. Lava heeft een hoge waterdoorlatendheid en kan goed aangetrild worden. Het heeft een licht gewicht en wordt erg hard wanneer het aangetrild is. Lava is een natuurproduct dat in verschillende korrelgrotes te verkrijgen is. Wanneer wij dit als onderbouw gebruiken, wordt er altijd gekozen voor de fijnste lavasoort. Hier hoeft dan ook geen toplaag van wit zand overheen

om het egaal te kunnen maken. Dit wordt met name gebruikt voor sportieve doeleinden, bijvoorbeeld een hockeyveld of voetbalveld met kunstgras. Een ander voordeel van lava is dat wanneer een veld verwijderd zou worden de lava gewoon door de ondergrond vermengd zou kunnen worden. Afvoer is in dit geval niet nodig, omdat planten hier ook op kunnen groeien. Dit zou ook een voordeel kunnen zijn bij aanvragen voor een speelveld, die bij de gemeente ingediend moeten worden.


 

Kunstgras leggen op stabilisatiemix

Wij leggen veelal het kunstgras op de speciaal samengestelde stabilisatiemix van Kunstgrashuis. Dit materiaal vormt niet alleen een solide basis, maar is ook nog eens zeer waterdoorlatend. De stabilisatiemix is zelfs te gebruiken op lichte kleigrond en wordt voor het aantrillen goed nat gemaakt.


Kunstgras stabilisatiemix - Kunstgrashuis


Kunstgras leggen op beton

Kunstgras leggen op beton is ook een mogelijkheid. Het kunstgras kan op de beton verlijmd worden. Het is wel belangrijk dat de beton wat op afschot ligt, zodat het water goed weg kan lopen en er geen plassen op het kunsgras blijven staan. Kunstgras kan direct op beton aangelegd worden, maar voor bescherming van de stiknaden is het raadzaam om er toch een drukverdeeldoek op te leggen. Ook kan er gekozen worden voor een valdemping onder het kunstgras waardoor de ondergrond niet alleen zachter wordt, maar ook vanwege de extra drainerende werking.


Projecten

Hier vindt u een aantal voorbeelden van de door ons gerealiseerde projecten. Kunnen wij u ook inspireren?