Hoe kan ik onkruid uit kunstgras verwijderen?

In principe komt er geen onkruid in kunstgras voor, dit heeft vaak oorzaken die niet liggen in de aanleg van het kunstgras maar eerder in de nazorg en omgeving van het kunstgras.


Wat is de oorzaak van onkruid in kunstgras?

Wanneer er onkruid in het kunstgras staat, komt dat altijd van bovenaf, dit kan namelijk nooit uit de bodem onder het kunstgras komen. Ten eerste omdat de onderbouw onder het kunstgras geen goede ondergrond is om in te ontkiemen, maar ook omdat het onderdoek en het kunstgras zelf een barrière vormen waar het onkruid niet doorheen zal kunnen komen.


Wanneer onkruidzaden van bovenaf in het kunstgras waaien zou het eigenlijk ook nog niet kunnen ontkiemen wanneer er geen sprake is van een goede voedingsbodem. Het kunstgras zelf en het kwartszand dat ingeveegd is vormen absoluut geen goede voedingsbodem en hier kiemt het onkruid dan ook niet in.


Onkruid in kunstgras


Kunstgras is onderhoudsarm, maar er dient wel klein onderhoud gepleegd te worden om het kunstgras mooi te houden. Een veel voorkomende oorzaak is dan ook achterstallig onderhoud. Met achterstallig onderhoud bedoelen we het niet tijdig verwijderen van bladafval. Wanneer restanten van bladafval zich tussen de vezels nestelen een voedingsbodem worden voor onkruid om zich te ontwikkelen.


Ook zie je soms dat de zwarte grond in de borders rondom het kunstgras te hoog ligt, waardoor het bij regenval uitspoelt over het kunstgras, vanzelfsprekend zal het onkruid dan kunnen groeien in het kunstgras wanneer er zwarte grond tussen de vezels ligt. Na uitspoeling zijn er nog meerdere mogelijkheden waardoor zwarte grond in het kunstgras kan komen. Het kan erin waaien, mieren kunnen langs de stoep en randen grond omhoog werken dat in het kunstgras terecht komt en de grond kan van uw schoenen af komen wanneer u door uw borders loopt en daarna op het kunstgras.


Er zal niet na een paar keer en een klein beetje zwarte grond of blad meteen een hoop onkruid uitschieten in uw kunstgras, maar na veelvuldige herhaling kan het wel zijn dat de hoeveelheid zwarte grond of organische restanten dusdanig veel wordt dat onkruid erin kan ontkiemen.


Hoe kan ik onkruid in kunstgras voorkomen?

De oorzaken zijn bovenstaande uitleg al beschreven, dus het voorkomen is veelal niet heel moeilijk in te vullen. Wel zijn er natuurlijk tips voor onkruid in kunstgras voorkomen wat eenvoudiger te maken;


  • Verwijder de bladeren of takjes met behulp van een bladblazer, bladzuiger, harde bezem of kunststof bladhark. Raadzaam is om altijd met de vleugrichting mee te verwijderen, veeg je tegen de schuinte van de vezel in, dan is er een kans dat de vegetatieresten juist meer verpulveren en tussen de vezels gewerkt worden. Wanneer u alles verwijderd heeft kunt u dan de vezels weer opborstelen tegen de vleugrichting in, zodat de kunstgrasvezels weer mooi recht staan.
  • Zorg ervoor dat de randen rondom het kunstgras hoog genoeg zijn om de zwarte grond uit de border tegen te houden.
  • Indien er veel overlast is van mieren (zoals zandophopingen) zouden deze bestreden kunnen, dit kan door biologische bestrijding doormiddel van kruidenplanten (majoraan, lavendel, basilicum of munt, het besproeien met azijn (verdeling: 1/3e azijn met 2/3e water) of door het verspreiden van koffiedrab. Een chemische bestrijding kan met behulp van mierenpoeder.
  • Zorg dat uw schoenen relatief schoon en vrij van zwarte grond zijn wanneer u het kunstgras betreedt.

  

Hoe kan ik onkruid uit kunstgras verwijderen?

Er zijn diverse mogelijkheden wat betreft onkruid uit kunstgras verwijderen. Natuurlijk is de ene manier effectiever dan de andere, maar iedereen heeft zijn of haar voorkeur in onderstaande opsomming staan de verschillende manieren weergegeven, zowel biologisch als chemisch;


  • Onkruid plukken
  • Zout strooien
  • Azijn 1/3 verdund met water 2/3 (bij droog weer)
  • Verdelgingsmiddel

Tip: probeer een middel tegen onkruid eerst uit op een stukje kunstgras dat u over heeft van de aanleg. Zo bent u er zeker van dat er geen verkleuringen optreden door het middel.


Mocht u onverhoopt toch onkruid in het kunstgras hebben gekregen, dan ziet u dat dit nog niets is om u zorgen over te maken. Er zijn voldoende mogelijkheden om uw kunstgras weer helemaal netjes te krijgen, maar zoals het spreekwoord ook wel zegt; beter voorkomen dan genezen!