Kunstgras bezanden
Toen de ontwikkelingen van kunstgras nog niet zo ver waren als tegenwoordig was het noodzakelijk om het kunstgras te bezanden. Zo bleven de sprieten rechtop staan. Dit is al lang niet meer het geval. Tegenwoordig werken we met shape's in de grasvezels en door de dichtheid van het kunstgras blijven de sprieten van het kunstgras al beter omhoog staan. Natuurlijk is het, ondanks het feit dat het niet langer noodzakelijk is, in de meeste gevallen nog wel beter om te bezanden. Dit kwartszand heeft namelijk diverse functies.
Waarom kunstgras bezanden?
Na het kunstgras leggen is het belangrijk dat het kunstgras bezand wordt. Waarom wordt het kunstgras bezand? Nou dit verlengt de levensduur bij intensief gebruik, maar heeft ook de eigenschap dat de grassprieten beter en langer rechtop blijven staan. Ondanks het feit dat alle soorten kunstgras binnen ons assortiment geschikt zijn om onbezand te leggen raden we toch aan om het geheel te bezanden met kwartszand (infill). Naast genoemde voordelen geen het kwartszand ook nog eens gewicht aan het kunstgras waardoor het goed op zijn plek blijft liggen.
De voordelen van kwartszand op een rij:
- Door het gewicht van kwartszand blijft het kunstgras goed op zijn plek liggen
- De kunstgrasvezels blijven beter rechtop staan
- Het beschermt de kunstgrasvezels en verlengt daarmee de levensduur
Hoe wordt kunstgras bezand?
Allereerst dient het gelegde kunstgras opgeborsteld te worden. Gebruik hiervoor een kunststof bezem of een veegmachine. Zorg dat er geen enkele hoek gemist wordt. De zakken infill wegen 25 kg, dit kan vanuit de zak gestrooid worden over het kunstgras. Maar met een zandkar verspreider gaat dit natuurlijk nog makkelijker. Nu is het belangrijk om nogmaals het kunstgras goed te vegen. Zo komt het zand tussen de vezels en ziet u het niet meer op het kunstgras liggen. Het kunstgras wordt er zwaarder van, waardoor het ook weer stabieler blijft liggen. Zo bezandt u het kunstgras. Als laatste kunt u het kunstgras eventueel nog beregenen. Zo zakken de laatste zandkorrels in het kunstgras. Doe dit echter alleen wanneer het kwartszand goed verdeeld is en niet op hopen ligt.
Hoeveel kwartszand op het kunstgras strooien?
Zorg dat u de geadviseerde hoeveelheid infill op het kunstgras aanbrengt. Afhankelijk van het gebruik en het type kunstgras zal dit bij particuliere tuinen vaak tussen de 5 en 7 kg per vierkante meter zijn. Hoe intensiever het kunstgras gebruikt wordt des te meer kwartszand er veelal in moet. Een recreatieve siertuin heeft dus minder infill nodig dan een sport ondergrond.
Hoe vaak kunstgras bezanden?
Kunstgras bezanden dient over het algemeen maar éénmaal te gebeuren. Bij kunstgras voor sportdoeleinden of erg kort kunstgras kan dit ooit wat vaker te zijn, omdat er dat een grotere kans is dat het kwartszand er deels uit gaat. Het hangt dus vooral weer af van het type kunstgras en het uiteindelijke gebruik ervan.