Kunstgras speelheuvel

Kunstgras is een welkome ondergrond voor spelende kinderen. De zogeheten speelheuvels doen meer en meer hun intrede in zowel de particuliere tuinen als gemeentelijke speeltuinen en scholen.

 

Waarom een kunstgras speelheuvel?

Een kunstgras speelheuvel geeft een extra dimensie aan het speelterrein. Door de speelheuvel te voorzien van speeltoestellen zoals bijvoorbeeld een glijbaan, speelhuisje of tunnel heeft dit geheel een grote aantrekkingskracht op kinderen. Tegenwoordig worden veel natuurlijke speelelementen gekozen in het kader van natuurlijk spelen. Hierbij wordt het Robinia hout vaak gebruikt in combinatie met het onderhoudsvriendelijk kunstgras. Dit geeft het geheel een erg natuurlijk uiterlijk en vormt zo genot voor het oog.


Kunstgras speelheuvel 


Kunstgras speelondergrond

Een speelheuvel vormt altijd een erg intensief gebruikte speelplek. Dit is natuurlijk ook de bedoeling, maar hierdoor zal de ondergrond ook meer te lijden hebben, gras, zand en schors zullen daarom al snel verdwijnen en moeten steeds opnieuw aangebracht worden. Door een speelheuvel met kunstgras te bekleden is deze voorzien van een duurzame en slijtvaste ondergrond die ook nog eens zacht aanvoelt voor de kinderen. De kinderen zullen zelfs minder vies en nat worden, omdat het kunstgras niet afgeeft en het water niet door het kunstgras vastgehouden wordt.


Voordelen speelheuvel met kunstgras:

  • Mooie uitstraling
  • Veel speelgenot
  • Zachte speelondergrond
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Minder viezigheid en vocht


Aanleg kunstgras speelheuvel

De aanleg van een kunstgras speelheuvel is wat bewerkelijker dan de aanleg van een standaard vlakke speeltuin. Allereerst zullen de speeltoestellen geplaatst moeten worden, daarna wordt de kantopsluiting geplaatst. Het is belangrijk dat deze opsluiting geplaatst wordt voordat het materiaal voor de onderbouw aangebracht wordt. Na het installeren van kantopsluiting zal de onderbouw aangebracht worden, hier wordt veelal stabilisatiemix voor gebruikt. De onderbouw wordt getrild en glad afgewerkt.


Kunstgras ondergrond speelheuvel


Daarna wordt het onderdoek er overheen gelegd en het kunstgras op de speelheuvel geïnstalleerd. Het installeren van kunstgras op een speelheuvel vergt wel wat vakmanschap om een net resultaat te verkrijgen. Plooien zullen er stuk voor stuk uitgesneden moeten worden en het kunstgras moet handmatig op elkaar ingesneden worden.


Ook het verlijmen dient op de juiste manier gedaan te worden, zodat sterke verbindingen ontstaan en het een gedegen geheel wordt. Meestal wordt bij het verlijmen gebruik gemaakt van 2 componentenlijm en lijmband. Het kunstgras wordt rondom op geklemd of verankerd. Op een speelheuvel zal een aanzienlijke hoeveelheid kwartszand aangebracht worden, dit geeft extra gewicht aan het kunstgras waardoor het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen en nestelt zich volledig tussen de kunstgrasvezels. Na aanleg is het raadzaam om een aantal dagen van het kunstgras te blijven, omdat de lijm en onderbouw nog uit moeten harden.


Kunstgras speelbult


Een speelheuvel van kunstgras met natuurlijke speelelementen geeft een speciale invulling aan elke (speel-)tuin. Het organische uiterlijk draagt bij aan het natuurlijk spelen waar onze kinderen dol op zijn. Wilt u ook een speelheuvel aan laten leggen? Neem dan contact op met Kunstgrashuis. Wij ontzorgen u volledig van begin tot eind bij de aanleg van uw speelplek!